top of page

Programele noastre

Activitatea Asociației Nicolae Dumitrescu este în totalitatea orientată spre dezvoltarea educației în Republica Molodova și a învățării pe parcursul întregii vieți. Pentru a atinge acest scop, organizația își propune să lucreze cu toți actorii implicați în procesele educaționale, fapt pentru care avem câteva programe care încadrează marea majoritate a activităților organizației.

Natalia Popov, director adjunct Gimnaziul Falestii Noi

“Sunteti excepționali! Mulțumesc pentru această oportunitate de dezvoltare personală și profesională."

Parcursul nostru

2015

A.O. Asociația Nicolae Dumitrescu,  în continuare AND, este organizație neguvernamentală, apolitică și nonprofit  constituită de un grup de inițiativă  al trainerilor din cadrul AND Movement in martie 2015.

În parteneriat cu American Councils Moldova,  AND a desfășurat prima ediției a Taberei de vară de leadership ”Promotori ai schimbării spre bine”

AND a fost organizație selectată și acceptată de către A.O. ”Tinerii pentru dreptul la viața”, Secretariatul Coaliției pentru promovarea legii și activității de voluntariat din Republica Moldova, care a realizat instruirea a 260 de organizații pe Managementul Voluntariatului în cadrul proiectului Motivarea și implicarea organizațiilor de tineret ca instituție gazdă a activității de voluntariat.

2016

2017-2018

În 2017-2018, a fost implementat proiectul educațional  ”Promovăm schimbarea prin film” , coordonat de Liviu Rotaru, tânăr regizor prin suportul Fundației Est Europene. https://www.youtube.com/watch?v=ndOtwER9zhQ&t=3s  


A fost un proiect de 6 luni implementat din septembrie 2017 până în martie 2018. Ca urmare a proiectului, peste 50 de tineri și profesioniști din industrie au produs lungmetrajul educațional de 1 oră și 24 de minute - „Povestea”, care a fost proiectat în 17 școli din 8 regiuni, crescând gradul de conștientizare a peste 1000 de elevi și profesori și a peste 10 000 de spectatori online despre migrație și oportunitățile pe care le au tinerii atât în Moldova, cât și în străinătate.
Proiectul național „Promovarea schimbării prin film” a fost o primă experiență pentru Moldova care a demonstrat că filmul este un instrument eficient de educație experiențială și implicare participativă a tinerilor. Mulți elevi care au vizionat filmul produs de noi au cerut oportunitatea de a face ei înșiși parte dintr-un astfel de proiect. Mulți profesori au cerut mai multe filme realizate pentru tineri pe care să le poată viziona în școli.
Dorim să poziționăm Asociația în clitate de pionier în educația experiențială prin film în Republica Moldova. Coordonatorul proiectului, Liviu Rotaru, a practicat această abordare contemporană a educației non-formale în Germania, Norvegia, Estonia și Grecia.

În 2018-2019, AND a dezvoltat și derulat un program de dezvoltare profesională și personală pentru profesori – „Profesori inspirați” – programul a fost susținut financiar de peste 100 de profesori participanți. (https://www.facebook.com/ProfesoriInspirati)
Programul repede s-a transformat într-o rețea de profesori, devenind o resursă utilă pentru educatorii activi.

2018

2019

În 2019, în parteneriat cu Fundația Noi Orizonturi România, proiectul educațional „Tinerii care acționează ca agenți ai schimbării” finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation, care a fost implementat pe teritoriul Republicii Moldova și al județului Botoșani, România, în perioada 15 februarie – 15 august 2019. Proiectul și-a propus să sporească vizibilitatea contribuției pe care tinerii între 12-18 ani o au la dezvoltarea comunităților lor, a societății și a regiunii în care trăiesc. Proiectul a găsit o bună sinergie cu inițiativa HaiClub implementată de AO Ecovisio și a fuzionat eforturile prin crearea rețelei IMPACT/HaiClub. Din această interacțiune și lucru în rețea a fost creat/adaptat un curriculum pentru contextul moldovenesc. Ca urmare, metoda a fost preluată de Corpul Păcii Moldova pentru a organiza „YES: comunitatea tinerilor activi”, o rețea bazată pe metodologia cluburilor și care la moment lucrează în peste 50 de comunități din Moldova.


Tot în 2019, în parteneriat cu Fundația New Horizons, AND a contribuit la traducerea și adaptarea curriculum-ului „Living with Controversy” elaborat de Consiliul Europei la contextul românesc și moldovenesc. Curriculumul include 2 manuale destinate administrației școlare și profesorilor despre cum să gestioneze controversele în școală și cum să trateze controversele existente. Ulterior, ca parte a procesului, AND a susținut un atelier cu tema „Abordarea subiectelor controversate în școală” pentru un grup de 15 actori educaționali (administratori școli, profesori, părinți și elevi).

 

În mai - octombrie 2020, în parteneriat cu New Horizons Foundation, cu sprijinul Black Sea Trust, a fost implementat proiectul „United we Stand”. Proiectul și-a propus crearea unui sistem de sprijin pentru 120 de copii de școală primară, aflați în situații vulnerabile, din 4 comunități din România și Republica Moldova, pentru a rămâne conectați la educație în perioada de izolare COVID și a se reintegra în școală până la redeschidere. Acest sistem de sprijin presupune: distribuirea de truse educaționale, mentorat pentru părinții acestor copii, crearea unei rețele Big Brother/Sister de către cluburile IMPACT din localități, atragerea de donații/implicare din partea partenerilor interesați să susțină proiectul. Proiectul a presupus și familiarizarea copiilor și familiilor cu măsurile de prevenire a COVID19.

2020

2021

În ciuda impactului pandemiei Covid și a reducerii drastice a activității Asociația reușește să ofere servicii de dezvotlare a programelor precum tabăra de vară ”Police Explorer” realizată în parteneriat cu PH International Moldova unde AND a organizat procesul educațional pentru 25 de tineri din diferite regiuni ale Moldovei dornici să înțeleagă cum funcționează structura Poliției.

În martie 2022, AND a fost contractată de către Consiliile Europei Moldova pentru a oferi o serie de sesiuni de formare online pentru 64 de profesori din diferite regiuni ale Moldovei cu privire la metodologia „Living with Controversy”.


Tot în 2022, AND a creat curriculumul de orientare în carieră în cadrul proiectului JOBOTECA, condus de Terre des Hommes Moldova, și a instruit 70 de profesori despre cum să-l folosească.


În octombrie-decembrie 2022  AND a implementat proiectul Școli pentru Democrație și Comunități Puternice, Profesori Împortriva Dezinformării, unde 24 de profesori au trecut printr-un program educațional de lungă durată de leadership participativ. Această experiență a putut fi realizată datorită susținerii din partea Fundației Konrad Adenauer în Moldova.

La sfârșitul anului 2022, a continuat cu o nouă etapă a programului de educație cinematografică. S-a realizat scurtmetrajul „Vestea Proastă”, cu implicarea a 18 tineri, film care a fost proiectat în cadrul maratonului de primăvară (martie-aprilie 2023). Acest proiect a fost posibil datorită donatorilor locali: Salamer, Mixbook, Crunchyroll, Dumitru Istrati și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare în Moldova.


Proiectele și programele AO AND sunt în primul rând investiții pe termen lung care se dezvoltă continuu în ciuda fluctuațiilor ocazionale.

In 2023, the organization collaborated with TDH to create the online course based on the previously developed curriculum for guiding young people in their careers

2022

2023

bottom of page